2010. január 27., szerda

A biztosítás mint befektetés

A hosszú távú megtakarítások legismertebb formája a biztosítás, amely az utóbbi időben egy pejoratív kicsengésű szóvá vált Magyarországon.
Ennek oka, hogy azok a megtakarítások, amelyeket félig képzett vagy képzetlen ügynökök sóztak rá az ügyfeleikre, lejáratkor nem érték el a céljukat, sőt akár jelentős veszteségeket is okozhattak a jóhiszeműen takarékoskodni kívánó embereknek.
Pedig a biztosításoknak és ezen belül az úgynevezett unit linked konstrukcióknak, azaz a befektetési egységekhez kötött megtakarításoknak számos előnye van, amelyet érdemes mindenkinek kihasználni.
Az állam ma Magyarországon úgy támogatja azt az állampolgárt, aki közép- vagy hosszútávon megtakarít és ezt a megtakarítást biztosításon keresztül folytatja, hogy a személyi jövedelemadójából akár évente 100 ezer forintot is visszaigényelhet, illetve a szolgáltatások kamatadó mentességet élveznek.
A unit linked biztosítások leginkább közép és hosszú távú megtakarításokra, befektetésekre valók, ezért nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy milyen devizában tartja nyilván a biztosító a befektetésünket. Ha forintban tartjuk a megtakarításainkat, akkor a valutaunióhoz való csatlakozáskor kellemetlen meglepetések érhetnek minket.
A forint gyengülése, elértéktelenedése elkerülhetetlen folyamatnak látszik, ezért a mi termékeink euróban illetve svájci frankban nyilvántartott konstrukciók. Az ügyfelek tehát, nem csak a befektetési alapok hozamából részesülhetnek, hanem meg tudják őrizni a pénzük vásárlóértékét.
Az ügyfeleknél a személyes beszélgetés során derül ki, hogy milyen befektetési célokkal rendelkeznek már, illetve milyen jövőben megoldandó problémák léphetnek fel az életükben, amire még nem is gondoltak.
A nyugdíjkérdés, a gyerekeink taníttatása, a lakásvásárlás a jövőben, mind olyan kérdés lehet, amire válasz egy olyan deviza alapú konstrukció, amit szakemberek felügyelnek a nap 24 órájában.